Tip: Paardendekens was- en reparatieservice Thielen Diervoeders

De eerste mooie lentedagen zijn inmiddels geweest. Mijn paarden hebben al heerlijk zonder deken op de weide gestaan. De dikke winterdekens maken plaats voor dunnere dekens van ongeveer 150 gram. Dit is het ideale moment om je dikke dekens te gaan wassen.

Waarom is het belangrijk je winterdekens te wassen
Na een heel seizoen winterdekens te gebruiken zijn deze behoorlijk vuil. Afhankelijk of je paard ook met zijn deken buiten heeft gestaan zullen er mest, urine en eventueel zandplekken op zitten. Mijn paarden krijgen buiten een ander deken op dan op stal. De buitendekens worden in de winter behoorlijk vuil door het rollen in de paddock. Deze was ik in de wintermaanden regelmatig extra. De staldekens worden enkel gewassen als ik bijvoorbeeld een meerdaags concour heb.
De mest en urinevlekken tasten je deken aan hierdoor word je deken gevoeliger aan scheuren. De waterdichtheid en de ademende werking leidt ook onder het vuil. Na een goede wasbeurt zullen deze eigenschappen weer tot hun recht komen.
Het is minstens zo belangrijk dat de binnenkant van je deken goed uitgewassen wordt. Doordat je paard hem de hele winter op heeft gehad zal hier veel huidvet, haar en opgedroogd zweet aan zitten. Dit is een ideale plek voor bacteriën, schimmels en parasieten zoals luizen om zich te nestelen. Voor de gezondheid van de huid van je paard is het dus belangrijk dat je de deken aan het eind van het seizoen wast zodat je volgende herfst een fris gewassen deken op kan leggen. Vaak wordt het wassen van paardendekens, onderleggers etc in je eigen wasmachine thuis niet in dank afgenomen door partner of ouders. Dan is een wasservice voor paardendekens de ideale oplossing!

Was- en reparatieservice Thielen Diervoeders
Er zijn meerdere bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in het wassen van paardendekens. Tegenwoordig bieden ook ruitershops deze service. Deze ruitershops hebben vaak een samenwerking met de gespecialiseerde bedrijven die de wasservice op zich nemen. De dekens worden opgehaald door de wasbedrijven en gewassen terug gebracht naar de winkel.
Thielen Diervoeders wast in eigen atelier. Dit zorgt voor minder schakels wat de procedure logischerwijs sneller maakt in vergelijking met een wasservice met tussenpartij.
Gedurende het wassen van de dekens worden deze gedesinfecteerd en daarna op een natuurlijke manier gedroogd. Thielen Diervoeders heeft naast de wasservice ook een reparatieservice. Heeft je deken een kleine of grote scheur of bijvoorbeeld een gesp die vervangen moet worden dan kan dit direct gerepareerd worden! Vanzelfsprekend is het fijn als je een deken laat herstellen dat je je deken eerst laat wassen door Thielen Diervoeders. Zo krijg je een zo goed als nieuw deken terug.
Tijdens een wasbeurt kan het deken ook behandeld worden om opnieuw waterafstotend te maken. Dit is ideaal voor een buitendeken die al heel wat regenbuien over zich heeft gekregen.
Naast dekens kan je ook bij Thielen Diervoeders terecht met je onderleggers (sjabrakken), peesbeschermers en bandages. Door de snelle service van Thielen Diervoeders is dit zeker de moeite!

Tip: Paardendekens was- en reparatieservice Thielen Diervoeders

Paardendekens zelf wassen
Het is ook mogelijk om je paardendekens zelf te wassen. Ik heb op De Hooifabriek een wasmachine geschikt voor 11kg, hier passen de winterdekens net in. De meeste wasmachines zijn echter tussen de 7kg en 9kg, hier past maximum een deken tot ongeveer 100 gram in.
Mocht je zelf je dekens willen gaan wassen zijn er enkele zaken belangrijk voor de levensduur van je wasmachine en deken.
– Zorg dat al het zand van het deken is, het zand kan namelijk de wasmachine verstoppen.
– Verwijder paardenharen aan de binnenkant van je deken. Reguliere wasmachines hebben veel moeite om paardenhaar te verwijderen. Ook kunnen de paardenharen je wasmachine verstoppen.
– Vaak is het nodig om je deken meer dan een keer te wassen voordat hij echt helemaal proper is, 1 x normaal en 1x binnenstebuiten. Dit omdat het deken er vaak maar net in past en er weinig ruimte is voor het deken om in de trommel rond te draaien.
Als je je dekens wast is een wasmachine waar je ook je kleren in wast, is het aan te raden om na het wassen van je paardendekens je wasmachine eerst leeg te laten draaien op een hoge temperatuur en extra spoelwater. Zo verwijder je eventueel achtergebleven haartjes of ander vuil.

Opbergen van de winterdekens
Nadat je je winterdeken hebt laten wassen of zelf gewassen hebt en eventueel de nodige herstellingswerken hebt laten uitvoeren, kan je je deken opbergen. Zorg er altijd voor dat je deken stofvrij en op een droge plek opgeborgen wordt. Zo voorkom je dat je onaangenaam verrast wordt door bijvoorbeeld schimmel wanneer het winterseizoen begint. Ik berg mijn dekens altijd op in grote zakken die ik kan dichtritsen. Ze worden boven in de kast opgeborgen voor de volgende herfst.

Of je het nu zelf doet of je dekens wegbrengt, doe het! Zoals je hierboven gelezen hebt is het belangrijk voor de gezondheid van de huid van je paard en het is natuurlijk ook prettig wanneer je paard een fris en proper deken op krijgt.

Wil je meer informatie over de was – en reparatieservice van Thielen Diervoeders? Neem dan contact op via 0031-161224515 of kijk op hun website.

Dit bericht is geplaatst in blog. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.