Alles over gebruik en ervaring Gastro+ brok van HAVENS

In deze blog beschrijf ik waarom ik heb gekozen voor Gastro+ van HAVENS Paardenvoeders. Ik leg uit hoe je Gastro+ het beste gebruikt en wat mijn ervaring is. Neem de tijd om deze blog te lezen en ontdek wat Gastro+ voor je paard kan betekenen.

Zaniro kreeg al een geruime tijd de basis brok van HAVENS. Ik ben altijd tevreden geweest over zijn conditie en hij staat altijd mooi in zijn vacht. Ondanks dat Zaniro er goed uitzag en het goed deed in de training merkte ik dat hij zich niet helemaal 100% voelde. Dit kwam bijvoorbeeld tot uiting door overgevoeligheid op zijn huid. Als ik hem borstel doe ik enkel de echte vieze plekjes met een roskam en de rest van zijn lichaam met een zachte borstel. Zaniro heeft altijd veel spanning met transport en op verplaatsing. Tijdens transport en het rijden met de vrachtwagen wilde Zaniro geen hooi eten. Zo gebeurde het wel eens dat ik een hele dag op wedstrijd ging met Zaniro en dat hij gedurende de dag niets at. Hierdoor was hij na een wedstrijddag natuurlijk wat kilootjes kwijt.

Naar aanleiding van deze symptomen wilde ik iets gaan veranderen. Het eerste waar je dan aan denkt is het algemene management. Zaniro (en alle paarden op De Hooifabriek) krijgt 3 maal krachtvoer en 3 maal ruwvoer verspreid over de gehele dag en hij komt ook elke dag buiten in de paddock of weide. Het algemene management is dus goed. Ik dacht ook aan een maagzweer omdat dit vaak een gevolg is van stress en Zaniro is een behoorlijke stresskip. Maagzweren bij paarden uiten zich in verschillende symptomen. De symptomen zijn bijvoorbeeld terugkerende koliek, verminderderde eetlust/ prestaties, futloos, slechte vacht, gewichtsverlies, opgeblazen buik, zachte of zuur ruikende mest. De enige manier om 100% te weten of hij last heeft van een maagzweer is een maagscopie. Ik wilde Zaniro dit niet aandoen omdat ik het toch een redelijk heftig onderzoek vind. De paarden mogen 18 uur geen eten en 6 uur geen drinken en moeten natuurlijk verdoofd zijn tijdens het onderzoek. Dit onderzoek vond ik dus geen optie.

Proberen van Gastro+
Ik heb reeds verschillende supplementen geprobeerd om de stress en gevoeligheid te verminderen. Enkel bij magnesium merkte ik een verschil. Het verschil zit er vooral in dat hij minder fel reageert als hij verschiet van iets tijdens de training. Het algemene stressniveau of gevoeligheid ging helaas niet naar beneden.
Na overleg met mijn voerleverancier Thielen diervoeders besloot ik om Gastro+ van HAVENS te gaan proberen. Thielen diervoeders is een verkooppunt van HAVENS en had reeds verschillende positieve reacties gekregen van klanten die Gastro+ al gebruiken.
HAVENS Paardenvoeders heeft dit krachtvoer ontwikkeld in samenwerking met Paardenkliniek Venlo, speciaal voor paarden met maag- en spijsverteringsproblemen. Er wordt geschat dat 60% van de sportpaarden in zekere mate last heeft van maagzweren. Naast maagzweren hebben ook andere spijsverteringsproblemen een negatief effect op prestaties en het welzijn van je paard.

Alles over gebruik en ervaring Gastro+ brok van HAVENS

Wat doet Gastro+
Gastro+ is een krachtvoer in de vorm van een 7mm brok. Het is een volwaardig krachtvoer met een hoog gehalte aan aminozuren, vitamines en sporenelementen. Tevens bevat de brok een hoog gehalte aan luzerne en extra olie. De luzerne bevordert het kauwproces en stimuleert de speekselaanmaak. De luzerne en het speeksel zorgt voor een buffer tegen maagzuur wat optimale spijsvertering bevordert. De extra olie heeft een perfecte verhouding tussen de omega-6 tot omega-3 en dit bevordert de genezing van eventuele maagzweren. Gastro+ heeft ook een speciale zuurbuffer in de brok verwerkt. Door middel van een speciale cocktail (van o.a natrium bicarbonaat, calciumcarbonaat, magnesium en een extra probiotica) wordt de maag gekalmeerd en wordt het overmatig maagzuur geneutraliseerd. Dit helpt dan weer om de maagwand te herstellen.

Hoe Gastro+ te gebruiken
Zoals eerder vermeld is Gastro+ een volwaardig krachtvoer. Wanneer je begint met Gastro+ te voeren is het aan te raden om enkel Gastro+ te geven. Ik heb bij Zaniro zijn oorspronkelijke krachtvoer bijna volledig omgezet naar Gastro+. Hij kreeg om te beginnen 3 maal per dag 1 kg Gastro+ en enkel ‘s avonds een extra portie slobber. Qua hoeveelheid hooi heb ik niets veranderd omdat hij al heel veel hooi kreeg. Na verloop van tijd merkte ik dat hij wat afgevallen was en heb ik de hoeveelheid Gastro+ verhoogd.
Na verloop van tijd kan je een deel van de Gastro+ vervangen door het oorspronkelijke krachtvoer. Bij mij was dat HAVENS basis brok. Je kan bijvoorbeeld enkel ‘s middags nog Gastro+ voederen. Wanneer je een periode van veel wedstrijden hebt kan je de verhouding Gastro+ ten opzichte van oorspronkelijk krachtvoer gaan aanpassen. Wedstrijden brengen namelijk stress met zich mee en stress is een belangrijke factor bij het ontstaan van maagzweren.
Het is wel zeer belangrijk dat het gehele voermanagement geoptimaliseerd wordt voor het gewenste resultaat van de Gastro+. Dit wil zeggen dat je paard genoeg vezels en ruwe celstof (hooi) binnen moet krijgen. Dankzij de Gastro+ ga je géén buikige paarden krijgen omdat het spijsverteringsstelsel optimaal geactiveerd wordt.

Alles over gebruik en ervaring Gastro+ brok van HAVENS Zaniro

Resultaat gebruik Gastro+
Het resultaat was snel te merken. Hij had minder stress tijdens transport en op verplaatsing. Tijdens transport moest zaniro altijd op 5 punten vastgezet worden. Ik had reeds meerdere keren geprobeerd om een hooizak op te hangen maar daar at hij niet van. Nu staat hij rustig op transport en eet hij smakelijk van zijn hooizak.
Tijdens de training heeft hij zijn energie en looplust nog steeds maar het scherpe randje is verdwenen. Een duidelijk verschil is de gevoeligheid op mijn beenhulp. Hij kon hierop overgevoelig/ geïrriteerd reageren. Ik kan nu makkelijker met mijn been inkomen zonder dat hij er negatief op reageert. Dit had een zeer positief effect op bijvoorbeeld mijn pirouettes!
Zaniro was zoals eerder vermeld met Gastro+ wat kilo’s afgevallen. Ondanks extra Gastro+ en veel hooi kwam hij niet bij. Hij heeft toen een tijdje HAVENS merriebrok bijgekregen om terug op gewicht te komen. Ondertussen krijgt Zaniro ongeveer 6 maanden Gastro+. Hij krijgt dit nu aangevuld met basisbrok en slobber en is opnieuw goed op gewicht. Het aanvullen met extra krachtvoer was dus nodig voor Zaniro.
Ik ben heel erg tevreden over Gastro+ en beveel het aan als je paard bepaalde irritaties vertoont of symptomen zoals ik eerder beschreef.

Prijs en verkooppunten
De adviesverkoopprijs van Gastro+ is 13,80 € per zak van 20 kg. Gastro+ is te koop via verschillende verkooppunten van HAVENS. Ik bestel Gastro+ bij Thielen diervoeders maar voor meer verkooppunten in Nederland of België kan je kijken op de website van HAVENS.
Wil je meer weten over Gastro+ bel dan naar Thielen (0031-161224515) of HAVENS (0031-478638238) en geef aan dat je dit blog gelezen hebt. Zij zijn op de hoogte van dit artikel en helpen je graag verder met professioneel advies.

Heb je naar aanleiding van deze blog besloten om Gastro+ te gaan voeren aan je paard? Laat mij het dan weten in een reactie onder deze blog of via facebook. Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen.

Alles over gebruik en ervaring Gastro+ brok van HAVENS 2

 

Dit bericht is geplaatst in blog. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.