Leerzame dag voor deelnemers Workshop “Trainen met de hartslagmeter” voor paarden

Vandaag gaf Carolien Munsters een workshop “Trainen met de hartslagmeter” voor paarden op De Hooifabriek. Hierbij een terugblik op deze leerzame dag.

Rond de klok van 09:00 uur stond de koffie klaar voor de deelnemers en waren er stallen vrij voor de deelnemende paarden. Na een inloop van ca. 30 minuten kon de workshop om 09:30 uur beginnen. Eerst gaf Carolien een uitvoerige presentatie over hoe je een paard hoort te trainen, kijkend vanuit de sportfysiologie van het paard. Er werd opvallend aandachtig geluisterd door de deelnemers en zij stelden goede vragen. Dankzij de kleinschalige opzet van de workshop kon iedere vraag behandeld worden en was er veel interactie. Hierdoor liep het programma wel iets uit.

Na een korte pauze volgde het tweede theorie onderdeel “Ruiter- paard interactie” waarbij Carolien in ging op de gedragsleer van een paard. “Hoe leert een paard en waar moet je als ruiter rekening mee houden waren op het eerste gezicht eenvoudige vragen waar Carolien verrassend logische antwoorden op gaf. Antwoorden waar de deelnemers de volgende dag al mee aan de slag zouden kunnen.

Vanaf 12:00 uur stond de lunch klaar met heerlijk verse broodjes, soep en de nodige drankjes. Tevens maakten de eerste twee combinaties, Chris Hermans met Don Remo en Amy van Dijk met Django, zich gereed voor het praktijk deel van de workshop. Zowel amazone als paard werden voorzien van een hartslagmeter en de hartslag werd realtime gemonitord op het projectiescherm. Amy begon met een opvallend lage hartslag, wat kenmerkend is voor sporters in goede conditie. In het begin was er een duidelijke hartslag piek te zien bij Don Remo toen hij iets engs dacht te zien. Carolien vroeg Chris en Amy diverse gangen te rijden en pirouetten te draaien. Aan de hand van de hartslag konden de deelnemers duidelijk zien dat de inspanning voor het paard vaak laag bleef en de inspanning voor henzelf soms vrij hoog opliep. Zo kom je er achter dat bepaalde gangen en/of oefeningen niet intensief genoeg zijn om verder te komen in je training. De hartslagmeter geeft dus extra inzicht waarmee je de training kunt aanpassen, effectiever kunt invullen en in sommige gevallen zelfs kunt verkorten voor beter resultaat!

Aansluitend op het eerste praktijkonderdeel volgde Fanny met Frisky en Tess met Zaniro in de piste om te trainen met vreemde voorwerpen. Ook deze twee combinaties waren voorzien van hartslagmeters, op het paard en op het lichaam van de amazones. Ten opzichte van de eerste twee combinaties begonnen deze twee dames met een duidelijk hogere hartslag, waaruit je zo kunnen concluderen dat zij het iets spannender vonden. Zaniro begon met een opvallend piek in de hartslag van rond de 160 waaruit je kunt concluderen dat hij met veel spanning aan het onderdeel begon. De twee paarden verschilde veel van karakter wat de praktijk test interessant maakte. Als eerste vreemde voorwerp werd een emmer gebruikt waar de combinatie recht op af moest lopen en zo dichtbij mogelijk stoppen. Opvallend was dat zowel Frisky als Zaniro vrijwel geen hogere hartslag kregen van de emmer maar dat het gedrag van Zaniro zichtbaar onrustiger was dan van Frisky. Ondanks een niet heel hoge hartslag stond Zaniro letterlijk te trillen op zijn benen in tegenstelling tot Frisky die de emmer bijna negeerde. De hartslag van de amazones was bij de eerste oefening vrij vlak.
Bij het tweede vreemde voorwerp, een stuk bubbeltjesfolie, ging Frisky er vrij vlot overheen. In eerste instantie met een paar grote sprongen, maar vrij snel daarna met gewone passen. Zaniro ging er met de juiste aanmoeding eveneens vrij vlot overheen en nadat Carolien het folie langzaam uitrolde bleef Tess met Zaniro over het voorwerp draven. De hartslag van Tess nam tijdens de demo langszaam af tot een stabiele hartslag gedurende de rest van de demo. Ook Frisky werd op de proef gesteld met het uitrollen van het folie. Met aanhoudende aanmoediging en beloning kreeg Fanny Frisky over het folie. Omdat dit extra moeite kostte liep de hartslag bij zowel het paard als bij Fanny op. Carolien gaf aan dat je jezelf kunt trainen om in dergelijke situaties rustig te blijven zodat je vreemde voorwerpen de baas kunt worden.

Na deze praktijk demo’s nam Carolien nog de tijd voor persoonlijke vragen en werd de workshop afgerond. De deelnemers gingen naar huis met veel nieuwe kennis en een Goodiebag.

De Hooifabriek wil de deelnemers, combinaties en Carolien hartelijk bedanken voor de leerzame workshop. Op- of aanmerkingen m.b.t. de workshop of het nieuwsitem zijn overigens welkom!

Was je er niet bij en heb je de workshop gemist? Bekijk de foto’s om een impressie te krijgen van deze dag.

start workshop trainen met de hartslagmetercarolien munsters presenteert hoe train je een paardlunch workshop trainen met de hartslagmeterparkeerplaats workshop trainen met de hartslagmetercarolien munsters legt aanbrengen hartslagmeter uitcarolien munsters brengt hartslagmeter aan bij djangochris hermans workshop trainen met de hartslagmeterhartslaggrafiek workshop trainen met de hartslagmeterrealtime hartslag workshop-trainen met de hartslagmeteramy van dijk na demo workshop trainen met de hartslagmeteramy van dijk en django op stal workshop trainen met de hartslagmeterhartslagmeter mens positie workshop trainen met de hartslagmeterfrisky op stal workshop trainen met de hartslagmetercarolien munsters brengt hartslagmeter aan bij zanirocarolien munsters brengt hartslagmeter aan bij friskyfrisky voor vreemd voorwerp workshop trainen met de hartslagmeterfrisky springt over vreemd voorwerp-workshop-trainen met de hartslagmetergoodiebags workshop trainen met de hartslagmeter

Dit bericht is geplaatst in nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.